Măsuri de protecție a muncii în utilizarea instalațiilor și echipamentelor electrice

Slujba electricianului este una dintre cele mai primejdioase din lume. Acesta riscă electrocutări prin atingere, arsuri și șocuri electrice care îi pun viața în pericol în orice moment al practicării meseriei. Desigur, există măsuri de prevenire ale acestor accidente de muncă, iar în ceea ce urmează vom prezenta câteva dintre ele, respectate de electricienii noștri:

– izolarea conductoarelor

– împământarea carcaselor de protecție

– îngrădirea locului de muncă

– amplasarea țevilor/ cablurilor electrice la o înălțime minimă de 4 metri, indiferent dacă sunt izolate sau nu

– verificarea detaliată a instrumentelor de lucru și izolarea lor

– evitarea cablului de alimentare. Acesta nu trebuie să se răsucească sau să se încolăcească, pentru că va conduce la o izolare ineficientă.

– folosirea tijelor electroizolante, cleștilor izolanți

– echipamentul de protecție se poartă întotdeauna, și conține mănușile, cizmele și eventual galoșii electroizolanți

– folosirea unor grătare electroizolante

– folosirea indicatoarelor care avertizeazăpersoanele care s-ar putea apropia de locuri sub tensiune sau cele care se află sub scurgeri de tensiune.

Având în vedere că un curent electric cu o intensitatea situată între 300 și 500 A poate produce incendii, se recomandă ca părțile clădirilor care se află sub acțiunea arcului electric să fie ignifuge. De asemenea, întrerupătoarele și siguranțele trebuiesc protejate cu carcase, pentru a evita întreruperea curentului electric în caz de explozie.